1. Cand a avut loc modificarea regimului MOCA?
Valorile MOCA se pot modifica atunci când sunt modificate procedurile de zbor existente sau când sunt publicate noi proceduri de zbor.
- Care sunt diferențele intre limitele de zbor actuale si cele anterioare?
Având în vedere faptul că, în anul 2023, în TMA Constanța, au fost publicate noi proceduri cu traiectorii diferite față de cele ale procedurilor vechi, nu se poate face o comparație între limitele de zbor actuale și cele anterioare.
Menționăm faptul că, în TMA Constanța sunt mai multe proceduri de zbor, fiecare procedură având mai multe segmente și fiecare segment având propria valoare MOCA.
3. Care sunt altitudinile permise pentru constructii, incepand cu anul trecut?
Altitudinea maxim permisă depinde de locul de amplasare al construcției și poate varia în TMA Constanța între 0 și 522 de metri, raportat la nivelul mediu al Mării Negre.
4. Cate proiecte eoliene au primit aviz pozitiv si cate aviz negativ in urma acestor modificari, in Dobrogea? Dar in restul tarii?
Având în vedere nevoile de optimizare a spațiului aerian, prin modificarea procedurilor de zbor existente sau publicarea de noi proceduri de zbor, valorile MOCA sunt într-un continuu proces de adaptare.
Subliniem faptul că, Autoritatea Aeronautică Civilă Română emite avize în urma unui proces de evaluare efectuat în conformitate cu prevederile RACR-ZSAC, ED. 1/2015 și respectiv RACR-AVZ, ED.2/2020, cu modificările și completările ulterioare.
5. Care este procedura in celelalte tari europene?
Similară cu cea din România.
6. Cum vedeti rezolvata situatia? Au avut loc consultari cu mediul de afaceri si autorităti - ANRE si Ministerul Energiei?
Autoritatea Aeronautică Civilă Română are în permanență întâlniri cu instituțiile cu atribuții în domeniu și dezvoltatori de parcuri de turbine eoline și oferă suport în vederea dezvoltării acestui tip de proiecte.