Bucuresti, 7 mai - Secretarul General al ICAO, Dr. Fang Liu, impreuna cu Ministrul Transporturilor, dl. Lucian Sova, Presedintele Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, dl. Dorel Caprar, Directorul general al Autoritatii Aeronautice Civile Romane, dl. Armand Petrescu, au deschis astazi la Bucuresti, SUMMITUL PRIVIND SECURITATEA CIBERNETICĂ ÎN AVIAȚIA CIVILĂ - EUROPA, ORIENTUL MIJLOCIU ȘI AFRICA (EMEA).
Aceasta reuniune este organizata de ICAO in cooperare cu Autoritatea Aeronautica Civila Romana si Comisia de Aparare, Ordine publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor.
Scopul acestui eveniment de la Bucuresti este reprezentat de consolidarea si armonizarea sistemelor de securitate nationale si internationale in domeniul cibernetic, astfel incat securitatea si siguranta in aviatie sa fie asigurate la un nivel sporit, in vederea unei colaborari coerente si integrate.
Tematica aleasa pentru acest Summit a adus la Bucuresti reprezentanti de marca ai unor Organizatii Internationale precum EASA (Agentia Europeana pentru Siguranta in Aviatie, EUROCONTROL, ai Conferintei Europene de Aviatie Civila (ECAC) si ai Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA), reprezentantii autoritatilor responsabile din domeniul aviatiei civile din Africa, Orientul Mijlociu si Europa si specialisti in domeniul sistemelor informatice.
Necesitatea elaborarii unui cadru legal adecvat progresului tehnologic actual, al reglementarilor si standardelor specifice aviatiei civile, in asa fel incat domeniul cibernetic sa fie integrat, a reprezentat unul dintre subiectele abordate de toti vorbitorii din panelul de deschidere al evenimentului. Participantii au cazut de acord ca ICAO ofera platforma ideala pentru reunirea numeroaselor initiative globale in materie de securitate cibernetica si punerea la dispozitia statelor membre a cadrului normativ necesar pentru asigurarea rezilientei cibernetice a aviatiei civile.
O directie strategica pe care aviatia civila urmeaza sa o abordeze este legata de dezvoltarea capabilitatilor cibernetice – resurse umane, tehnologii, procese – pentru detectarea, protejarea, apararea, analizarea, sustinerea proceselor de decizie, reactie si restabilirea functionarii sistemelor informatice utilizate in aviatia civila.
O noua cultura de securitate care sa promoveze mecanisme de comunicare si schimbul de informatii privind incidentele cibernetice, va aduce plus valoare in gestionarea crizelor potentiale in domeniul cybernetic.
Exercitiul inclus in cadrul Summit-ului va sublinia validitatea acestei schimbari de paradigma in domeniul securitatii si sigurantei si aviatiei civile.
Pe agenda discuțiilor de astăzi s-au regăsit subiecte legate de modalități de întarire și armonizare a sistemelor de securitate cibernetica la nivel de state, unele metode de recunoaștere a riscurilor cibernetice și modlaitățile în care sunt tratate evenimentele cibernetice (identificare, clasificare, rezolvare).
Summitul de la București se desfăsoră pe parcursul a trei zile, la Palatul Parlamentului și este primul eveniment organizat de ICAO în Romania, pe domeniul securitatii cibernetice.