Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

(București, 02 septembrie 2020) - Noul avion de calibrare al României a fost preluat de AACR si a intrat în serviciu, la manșa echipei din cadrul Serviciului Supraveghere și Verificări din Zbor Mijloace PNA -Tc (SSVZM), din cadrul AACR.

Avionul de calibrare de nouă generație este de tipul Beechcraft 350 Super King Air și va asigura siguranța traficului din spațiul aerian al țării noastre, precum și a aterizărilor și decolărilor tuturor aeronavelor civile.  Acesta înlocuiește vechea aeronava de calibrare a Autorității Aeronautice Civile Române, înmatriculată YR-CAA și botezată de echipaj ”Colorici”, care a fost scoasă la "pensie" după o activitate record pentru o aeronavă care zboară în condiții speciale, de peste 11 ani de zbor.

Producătorul avionului de nouă generație este compania americana Textron Aviation iar achiziția acestuia a fost realizată prin Beechcraft Berlin Aviation GmbH.

Avionul  dispune de sisteme integrate de avionica de tip Pro Line Fusion, cea mai de încredere arhitectură avionică din lume, fiind in același timp primul sistem ultra-intuitiv de afișare a zborului cu ecrane complet tactile.

Avionul de calibrare este destinat asigurării siguranței în domeniul aviației civile, prin verificarea sistemelor de dirijare utilizate la aterizarea – decolarea avioanelor pe aeroporturi și pe traseele de rută aeriană, verificare și supraveghere din zbor a funcționării mijloacelor de navigație aeriană, supraveghere aeriană și comunicații în domeniul aeronautic, precum și verificarea din zbor a procedurilor instrumentale de navigație aeriană.

Prin achiziția avionului de nouă generație se garantează menținerea sistemelor de navigație aeriană, de verificare a procedurilor de precizie și non-precizie, precum și de punerea în aplicare a noilor proceduri stelitare, la standarde internaționale ICAO și EASA, de asigurare a siguranței zborurilor la standarde de maximă calitate.

Valoarea avionului Beechcraft 350 Super King Air este de 8.880.000 euro și a fost achitată din surse proprii ale Autorității Aeronautice Civile Române. Operarea noii aeronave va fi efectuata de cei 11 membri ai echipajului care asigură operarea și întreținerea avionului de calibrare al AACR.