”Escadrila Albă”, unitate a forțelor aeriene române formată din femei pilot, care au salvat mii de vieți omenești.
”Escadrila Albă”, a cărei denumire oficială era ”Escadrila Sanitară”, a fost unitatea Forțelor Aeriene Regale ale României încadrată cu piloți de sex feminin, care a purtat însemnele Crucii Roșii și a avut ca misiune evacuarea răniților de pe front, în al Doilea Război Mondial, .
Femeile aviator: Marina Știrbei Brâncoveanu, fondatoarea Escadrilei Albe, Mariana Drăgescu, Nadia Russo, Smaranda Brăescu, Virginia Duțescu, Stella Huțan Palade, Victoria Pokol, Eliza Vulcu, Maria Nicolae au scris istorie prin curajul și determinarea lor de a salva răniți, zburând în sute misiuni de salvare pe cele mai dure teatre de razboi din perioada 1940 -1945.
”Escadrila Alba” a îndeplinit cu succes misiuni în campaniile: Basarabia și Odessa (1941), Stalingrad (1942), Crimeea 1943). În timpul bătăliei de la Odessa, fiecare pilot-femeie zbura de patru ori pe zi, în misiuni infernale pe care le duceau mereu la bun sfârşit. Numai în timpul confruntărilor de la Odesa, au fost transportaţi de femeile-pilot peste 700 de răniţi.
In memoria acestor eroine, Radio Romania Internațional a publicat un articol iar Complexul Muzeal Național Neamț a organizat expoziţia online “Escadrila Albă – Drama Eroinelor aviației românești” de către.